Geplaatst op Geef een reactie

Het onstaan van Edelstenen, kristallen en mineralen

Er zijn ontelbare soorten edelstenen, kristallen en mineralen.  Zoals veel van jullie weten zijn de meeste stenen een product van de natuur. Ze ontstaan op verschillende manier namelijk; magmatisch, sentimentair, metamorf of tijdens een meteorietinslag. In deze blog vertel ik je meer over deze 4 processen van de natuur.

Magmatisch

Deze manier van het vormen van kristallen  begint diep onder onze voeten in de aarde. Vloeiend magma dat na miljoenen jaren afkoelt verandert uiteindelijk in kristal. Het lijkt een beetje op het groeien van ijs, het bouwt zich op en zo groeit het kristal steeds groter en groter. Door de zogenoemende onzuiverheden zoals metalen, aluminum en ijzer geven de kristallen hun prachten tinten, regenbogen en kleuren. Een goed voorbeeld hiervan is Amethist deze heeft zijn prachtige dieppaarse kleur te danken aan ijzer, titaan en zelfs een klein beetje radioactiviteit.

Door aardverschuivingen komen deze kristallen uiteindelijk hoger en hoger te liggen. Totdat ze uiteindelijk gevonden worden.

Shop hier alle Amethist

 

Sentimentair

Door het ”kleiner worden van bergen en gesteente” kunnen edelstenen, kristallen of mineralen onstaan. Eigenlijk noemen we dit proces erosie. Zandkorrels en stukje steen brokkelen af en maken een lange reis door rivieren en beekjes richting de oceaan. Dit gaat samen met kalk en metalen, hierdoor bouwen lagen sendiment zich op in de aarde. Deze lagen worden dikker en dikker en er ontstaat steeds meer druk op. Door deze druk wordt water tussen de lagen uitgedrukt en komen de lagen gesteente tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaan uiteindelijk gelaagde stenen die een hoge hardheid hebben.

Jaspis is hier een mooi voorbeeld van. In deze stenen kun je vaak de mooie lagen terug zien.

Shop hier alle Jaspis

 

Metamorf

Een steen die onstaat door het metamorfe proces is onstaan onder invloed van temperatuur of druk. Door aardverschuiving raakt het gesteente in dit geval juist dieper onder de grond. Door de hoge druk en temperatuur die dit met zich mee kan brengen veranderen de eigenschappen en ook het uiterlijk van deze gesteentes.

Een bekend voorbeeld van een metmorfe steen is Marmer

Meteorietislag

Dit is een proces wat niet heel vaak voor komt. Door de inslag van ruimtelijk gesteente onstaat door een zeer hoge energie die niet menselijk is na te bootsen gesteente. Een mooi voorbeeld hier zijn Moldaviet en en Tektiet

Ik hoop dat je wat informatie hebben uit mijn blog hebt gehaald. Heb je nog aanmerkingen, suggesties of wil je gewoon wat zeggen zie ik het graag in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.